Σε μια προνομιακή περιοχή κοντά στην Αθήνα, τα Βίλια συνδυάζουν την ορεινή γοητεία με την θαλάσσια αύρα και αποτελούν έναν από τους ιδανικότερους προορισμούς για μια σύντομη απόδραση τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα και όχι μόνο.
Η ιστορία των Βιλίων είναι άμεσα συνδεδεμένη με το θρύλο της αρπαγής των κατοίκων του Παλαιοχωρίου από πειρατές, οι οποίοι τους μετέφεραν και τους πούλησαν στην Ιταλία. Σήμερα από το Παλαιοχώρι σώζονται μόνο ερείπια και το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου, ενώ όσοι κάτοικοι διασώθηκαν από την αρπαγή, εγκατέλειψαν το τότε χωριό και δημιούργησαν περίπου το 1230 μ.Χ. το σημερινό χωριό Βίλια.
Στη μικρή κωμόπολη που βρίσκεται μέσα στα πεύκα και τα πλατάνια, σε υψόμετρο 600 μέτρων, ο επισκέπτης συναντά πολλά κειμήλια της βυζαντινής και χριστιανικής περιόδου. Ορισμένα από αυτά είναι ο βυζαντινού ρυθμού ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος χρονολογείται στο 1893 και αποτελεί έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1637) στην πλατεία των Βιλίων και πολλοί άλλοι.
Τα Βίλια είναι γνωστά και ως γενέτειρα της μεγάλης ηθοποιού Έλλης Λαμπέτη και κάθε χρόνο το καλοκαίρι διοργανώνονται προς τιμήν της τα «Λαμπέτεια», πολιτιστικές εκδηλώσεις με θεατρικές παραστάσεις, χορούς, συναυλίες κ.ά.
Στα όρια του δήμου Βιλίων υπάρχουν αρκετά αξιοθέατα, όπως το κάστρο των Αιγοσθένων, ωστόσο, οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους αξίζει να επισκεφθεί κανείς το χωριό είναι η κοντινή του απόσταση, τόσο με την Αθήνα, όσο και με το επίνειό του, το όμορφο παραθαλάσσιο χωριό Πόρτο Γερμενό και τη φυσική ομορφιά των κατάφυτων πλαγιών που το περιβάλλουν.
Τέλος, για τους πιο δραστήριους, στην περιοχή υπάρχει μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πεζοπορική διαδρομή την οποία αξίζει να πραγματοποιήσετε. Στον δρόμο για Πόρτο Γερμενό, περίπου στο 1 χλμ. υπάρχει χώρος αναψυχής και μια πηγή, απ’ όπου αρχίζει το μονοπάτι που οδηγεί, μετά από 2 ώρες στο καταφύγιο. Η ανάβαση δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά καλύτερα να την αποφύγετε όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές.
O μυθικός Κιθαιρώνας
Κυριότερα αξιοθέατα του Κιθαιρώνα είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Πλαταιών και των Λεύκτρων, στους βόρειους πρόποδες του βουνού και η Μονή Αγίας Τριάδας, που είναι χτισμένη σε υψόμετρο 580 μέτρων στις πλαγιές του βουνού.
Στο βουνό υπάρχει ορειβατική διαδρομή και λειτουργούν δύο καταφύγια. Το πρώτο σε υψόμετρο 1.090 μέτρων και το δεύτερο κοντά στην κορυφή σε υψόμετρο 1400 μέτρων. Από την κορυφή του βουνού η θέα είναι μαγική και μπορεί κανείς να δει από τον κάμπο της Θήβας, και την Εύβοια, μέχρι την κορφή του Παρνασσού και του Ελικώνα, τη Ζήρεια, τα βουνά της Πελοποννήσου και την Αίγινα.
Πώς να πάτε: Τα Βίλια απέχουν 54 χλμ ΒΔ από την Αθήνα. Μετά τη διασταύρωση Βιλίων-Αιγοσθένων, ακολουθήστε το δρόμο για τα Βίλια.
Πού να φάτε: στις διάφορες ταβέρνες του χωριού, όπως οι «Μουριές» με τα εξαίσια σπιτικά φαγητά και τις παραδοσιακές γεύσεις αλλά και τα παϊδάκια, ο «Έλατος» και η ταβέρνα «της Χαράς».το είδαμε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου