Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Διάλεξε το σωστό γυναικολόγο



Είναι από τους γιατρούς που θα βλέπεις πιο συχνά στη ζωή σου

Oι περισσότερες γυναίκες έχουν μια φοβία για το γυναικολόγο. Αφενός γιατί είναι ο γιατρός ο οποίος εξετάζει τα πιο «γυναικεία» και «απόκρυφα» σημεία του σώματος σου και αφετέρου γιατί είναι από τους γιατρούς που θα βλέπεις πιο συχνά στη ζωή σου.

Ο γυναικολόγος θα μάθει για την πρώτη σου περίοδο, την πρώτη σου μέθοδο αντισύλληψης, με την προσπάθεια να κάνεις παιδί, ενώ θα ταυτίσεις την περίοδο της εγκυμοσύνης με εκείνον/-η, αλλά και την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Όλες οι φάσεις της ζωής σου θα είναι συνδεδεμένες με τον Γυναικολόγο σου. Τον πιο προσωπικό σου γιατρό με την οποίο θα αναπτύξεις μια «σχέση ζωής».

Γι' αυτό δεν πρέπει να κάνεις επιπόλαιη επιλογή. Οι συστάσεις και η ιατρική του εμπειρία είναι σίγουρα σημαντικά αλλά μην ξεχνάς πως στο στάδιο της επιλογής θα πρέπει να ακολουθήσεις το προσωπικό σου και μόνο ένστικτο.

Κριτήρια και συμβουλές για να επιλέξεις τον προσωπικό σου γυναικολόγο

Εμπιστεύσου τον προσωπικό σου κύκλο

Ρώτησε φίλες και συγγενείς σε ποιον γυναικολόγο πηγαίνουν οι ίδιες, αν είναι ευχαριστημένες και γιατί. Είναι αυτό που ονομάζουμε η «από στόμα σε στόμα» πληροφόρηση και διαφήμιση, η οποία να είσαι σίγουρη είναι και η πιο αντικειμενική.

Να μην ξεχνάς όμως πως η προσωπική των αγαπημένων σου ανθρώπων βασίζεται στην προσωπική τους εμπειρία. Π.χ., μία γυναίκα που δεν είχε ποτέ κάποια πάθηση και απλά κάνει τον ετήσιο γυναικολογικό της έλεγχο στο συγκεκριμένο γυναικολόγο, δεν μπορεί να γνωρίζει πώς αντιδρά ο γιατρός σε ένα πιο σημαντικό ιατρικό ζήτημα.

Ζήτησε τη γνώμη και των υπόλοιπων γιατρών που γνωρίζεις

Ρώτα τον οφθαλμίατρο σου, τον οικογενειακό σου γιατρό, κάποια νοσηλεύτρια. Αυτοί οι επαγγελματίες είναι πολύ χρήσιμη πηγή για να αντλήσεις πληροφορίες. Μπορούν να αξιολογήσουν ένα συνάδελφο, και έχουν πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό ασθενών, οι οποίοι θα έχουν εκφράσει την εμπειρία τους. Ρώτησέ τους σε ποιον γυναικολόγο πηγαίνει η γυναίκα τους, ή σε ποιον πηγαίνουν οι ίδιες.

Κάνε την έρευνα σου

Προσπάθησε να συγκεντρώσεις για το γιατρό όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς τόσο για τις σπουδές του όσο και για την εμπειρία του.

Ζήτησε μία συνάντηση μαζί του, πριν πραγματοποιήσεις το τεστ ΠΑΠ

Πέρα από το καθαρά επιστημονικό κομμάτι (πόσο καταρτισμένος, και πόσο καλός επιστήμονας είναι), υπάρχει και μία άλλη παράμετρος. Αυτή της μεταξύ σας επικοινωνίας και άνεσης.

Είναι σημαντικό να νιώσεις από την αρχή πώς μπορείς να «ανοιχτείς» στον συγκεκριμένο γιατρό, εκφράζοντας όλες σου τις απορίες χωρίς ταμπού και ντροπές.

Εξίσου σημαντικό είναι να σου εμπνεύσει εμπιστοσύνη και κυρίως να σου δώσει την εντύπωση πως είναι «εδώ» για σένα, και πως θα κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την υγεία τη δική σου, και των πιθανών μελλοντικών σου παιδιών.

Είναι καλό να επισκέπτεσαι κατά καιρούς και ένα δεύτερο ή τρίτο γυναικολόγο για να παίρνεις και άλλες γνώμες αλλά κυρίως για να επιβεβαιώσεις ή όχι αν αυτός είναι ο γυναικολόγος που σου ταιριάζει και που σου αξίζει!

Πηγή: shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου