Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Θύμα=Θύτης και Θύτης=Θύμα



«Δεν μ' ενδιαφέρει το ψέμα σου, μ' ενδιαφέρει που δεν μπορώ να σε πιστέψω πια» Νίτσε
Γράφει η Νανά Παλαιτσάκη


Θύτης = θύμα ; Θύμα = Θύτης;

Αντιστροφή, ταύτιση, εναλλαγή ή κατάσταση; Προβληματίστηκα ακούγοντας απίστευτες για άλλη μια φορά «προσεγγίσεις» ειδικών σε θέματα τρομοκρατίας.
(Ξεκινώ με την εξής πεποίθηση. Θα υπάρχουν πάντα εκείνοι οι ανόητοι που θα καταλάβουν ότι επειδή επιχειρώ να διαχειριστώ ένα γεγονός, βρίσκω «ελαφρυντικά στην τρομοκρατία»
Η πάγια θέση μου είναι ότι η βία διαδίδει την βία και ότι πολύ εύκολα μεμονωμένα περιστατικά , μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κατασταλούν όλα τα δημοκρατικά δικαιώματα συμμετοχής σε κοινά.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Καταρχάς υπάρχει μια σχέση: Το κράτος και ο πολίτης (μπορείτε εύκολα να δώσετε στο κράτος τον ρόλο του σαδιστή και στον πολίτη τον ρόλο του μαζοχιστή στην περίπτωση που η σχέση δεν εκρήγνυται. Συμβαίνει στα περισσότερα ζευγάρια)
Τα θύματα, στην σημερινή περίπτωση οι πολίτες εκείνοι που νοιώθουμε ότι ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ, σε αυτούς αναφέρομαι, γιατί μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες που πήρανε ψεύτικες αναπηρικές συντάξεις, μπορεί να υπάρχουν ακόμη περισσότερες χιλιάδες που μια θέση στο δημόσιο, σήμαινε, «τσάρκα – κοπάνα και βόλεμα» αλλά υπάρχουν και ΧΙΛΙΑΔΕΣ που ΔΕΝ ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία διεκδικώντας από φίλους, συγγενείς και ευρύτερα γνωστούς, την ταυτότητα του μαλάκα.
Με δεδομένο ότι στα πολλά, πάρα πολλά χρόνια που εργάστηκα δεν πήρα αναρρωτική άδεια παρά μόνο δύο φορές και για ελάχιστες μέρες, με δεδομένο ότι δεν μπορώ να διαχειριστώ τα δύο τελευταία χρόνια που τα εισοδήματά μου έχουν εκμηδενιστεί, τις υποχρεώσεις μου, με δεδομένο ότι μόνο τον Ιούνιο σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΑΒ 350 άτομα αυτοκτόνησαν εξαιτίας χρεών, με δεδομένο ότι χτες μιλώντας με ένα φίλο, έμαθα ότι στην πολυκατοικία τους, σαφέστατα και δεν έχει βάλει πετρέλαιο κανένας για ακόμη μία χρονιά, έμαθα επίσης ότι αφού έκλεισε η μικρή επιχείρηση που είχαν, καθώς η οικογένεια έδωσε οποιεσδήποτε οικονομίες για θέμα υγείας που προέκυψε στον πατέρα και που τελικά πέθανε, εκείνος, ο φίλος μου 35 ετών, έχει στείλει χιλιάδες βιογραφικά ψάχνοντας μια δουλειά πωλητή ή οτιδήποτε, αλλά ...αλλά προς το παρόν ζει με τα χρήματα από την σύνταξη της μητέρας του, στο σπίτι της μητέρας του. Δεν ήταν όμως δυστυχής. Ήταν αισιόδοξος, γιατί ακόμη «και έτσι» όπως μου είπε, «πίνουμε ακόμη καφέ και λέμε δυο κουβέντες». Γελάσαμε, ήταν υποστηρικτικός μαζί μου γιατί του έλεγα και τα «δικά μου» και το βραδάκι μου αφιέρωσε και δυο τραγούδια στο FB! Είναι ελάχιστες οι αφορμές πια που μας δίνουν διάθεση να επικοινωνήσουμε και όμως ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ
Θα μιλήσω για συναίσθημα
ΣΟΚ! Όταν συνειδητοποιήσαμε το μέγεθος της επίθεσης, γιατί μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχαμε υποψιαστεί τίποτα (ξέραμε από τον ΓΑΠ ότι χρήματα υπάρχουν...).
Στο πρώτο στάδιο πελαγώσαμε. Πόνος και αγωνία επιβίωσης ανάμικτα. Ήταν ένα συναίσθημα άγριας παραβίασης, κατάπληξης και ανασφάλειας με γαρνίρισμα φόβου.

ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ! Με το σφυροκόπημα της αντί πληροφόρησης και της προπαγάνδας, εξουθενωθήκαμε ψυχικά και αντί να επικρατήσει η λογική μιας στρατηγικής που συνολικά θα μπορούσε να μας υποστηρίξει, αρχίσαμε να οργιζόμαστε με τους γειτόνους μας και γυρίσαμε τον θυμό στους εαυτούς μας. Εξαιρετικά. Χτες πάλι η φαρμακοποιός σε ένα από τα φαρμακεία του Συντάγματος μου είπε ότι: Μόνο το προηγούμενο Σάββατο πούλησε 52 πακέτα Viagra!!!!
Σε αυτό το στάδιο της απορρύθμισης, όσοι είχαμε κάποια χρήματα αναζητήσαμε ψυχίατρο. Οι υπόλοιποι,χρησιμοποιούσανε δανεικά χαπάκια, από φίλους που είχανε να πληρώσουν τον ψυχίατρο. Αργότερα οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι ρίξανε τις τιμές τους για να φτάσουμε σήμερα να πληρώνονται μία στις τρεις επισκέψεις!!!

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ!!!! Τα νούμερα αποδεικνύουν το γεγονός της βίαιης επίθεσης ενώ ταυτόχρονα, όλα τα θύματα υποκύψαμε στον εκβιασμό «ή δέχεσαι να δουλέψεις με μισθό εξαθλίωσης ή πετιέσαι στα σκουπίδια». Σε αυτή την σαδιστική πρόταση, τα θύματα, σκεφτήκαμε ότι «αν σταματήσουμε θα ήταν χειρότερα», οπότε δεχόμαστε τα πάντα εξαιτίας του φόβου. Άλλωστε το κράτος – θύτης εμφανίζεται πάντα παντοδύναμο, δίνοντας την αίσθηση ότι κρίνει συνετά για το «καλό των υποτακτικών του».

ΟΙ ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΓΡΑΦΙΚΕΣ
Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες δεν είχανε κανένα απολύτως αποτέλεσμα επί της ουσίας. Περισσότερο είχαν τον χαρακτήρα μιας νευρικής κρίσης που γίνεται δημόσια με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να «πακετάρονται» ή ως τρελοί, ή ως γραφικοί, ή ως «πρεζάκηδες» ή ως καπελωμένοι κομματικά ή ως συνδικαλιστές του κ@@@@@ ή ως αργόσχολοι.
Τα θύματα τις περισσότερες φορές στρέφουν την βία στον εαυτό τους και αυτοκτονούν απλά.

Η ΛΥΣΗ
Δύο περιπτώσεις υπάρχουν

Η Πρώτη είναι η υποταγή και η δεύτερη είναι η επανάσταση.
Για να μην οδηγηθεί το θύμα ή τα θύματα σε γενικευμένη επανάσταση (και δεν θεωρώ την εξέγερση ταυτόσημη με την επανάσταση) συνήθως χρησιμοποιούνται εκβιαστικές πρακτικές, έτσι ώστε ο επιτιθέμενος να καλύπτεται ότι «έχει θιγεί, καθώς, ένας ελεύθερος επαγγελματίας, ως παράδειγμα το φέρνω, αν χρωστάει 10.000 Ευρώ ΦΠΑ, αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας, με αποτέλεσμα το θύμα να χάνει τα πάντα, όπου με τα «πάντα» εννοώ το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, καθώς όταν ζεις υπό καθεστώς φόβου, οι άμυνες διαλύονται.

Ο θύτης ξέρετε, γνωρίζει να καλύπτει τις δικές του αδυναμίες έτσι ώστε να βρίσκεται σε καθεστώς ανωτερότητας (Συμβαίνει στα ζευγάρια , στις οικογένειες, στις επαγγελματικές σχέσεις, στις σχέσεις κράτους – πολίτη). Το σύστημα λειτουργεί βάσει του νόμου του ισχυρού, το σύστημα κατόρθωσε να πείσει ότι η εντιμότητα είναι αδυναμία και οι ηθικοί, απλώς ανόητοι.
Βλέπω τους πολιτικούς, μπροστά στην πιθανότητα απώλειας της «καρέκλας» να προσπαθούν να εξοντώσουν τους έντιμους πολίτες ασκώντας ψυχολογική πίεση με πρόφαση την προστασία της «νομιμότητας».
Εκεί είναι που έρχεται πολλές φορές η ανατροπή. Το θύμα να γίνει θύτης και αντί να στρέψει την κάνη στον δικό του κρόταφο, να την στρέψει σε κάποιο σύμβολο που για το θύμα – θύτη αποτελεί τον κακοποιητή του.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Καταρχάς: Οι επίσημοι κρατικοί λειτουργοί αν δεν ανήκουν στην κατηγορία των σαδιστών οφείλουν να δώσουν σε όλους εκείνους τους πολίτες που χάσανε τα εισοδήματά τους τα τελευταία δύο χρόνια, δικαίωμα ζωής, που σημαίνει να πάρουν άμεσα μέτρα που να διευκολύνει τον κόσμο να ζήσει.
Αν δεν το κάνουν σημαίνει ότι μετατρέπουν την Ελλάδα σε ένα κρεματόριο. Τόσο απλά.
Επίσης για να τελειώσω προς το παρόν, σύμφωνα με ένα πολύ γνωστό ποινικολόγο και πολύ έμπειρο, όταν τον ρώτησα, τι θα γίνει με όσους έχουν καταχραστεί δις Ευρώ σε δημόσιο χρήμα μου απάντησε ότι για να μπούνε φυλακή, θα χρειαστούν να χτιστούν τρεις τουλάχιστον φυλακές ακόμη για να χωρέσουν!!!!!
Θα κλείσω με ένα συμπέρασμα που προκύπτει από τον Πλάτωνα στο «περί ψυχής». Η επιχειρηματολογία του Σωκράτους στην οποία αναφέρεται ο Πλάτωνας σε γενικές γραμμές είναι η εξής: Κάθε στοιχείο το αντιλαμβανόμαστε εξαιτίας του αντίθετου. Δηλαδή, τον ύπνο από την αγρύπνια, το κρύο από την ζέστη. Έτσι και τον θάνατο από την ζωή . Ο θάνατος δεν καταστρέφει την ψυχή, αντίθετα, αυτή ζει, περνώντας από μια σειρά ζωών και θανάτων. Η ψυχή έχει, την δική της ανεξάρτητη υπόσταση γιατί προϋπήρχε του σώματος. Έτσι ο Σωκράτης υποστήριξε την αθανασία της ψυχής καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ψυχή δεν είναι μόνο αθάνατη αλλά και άφθαρτη.

(Φυσικά η τελευταία παράγραφος του κειμένου μου έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η επανάσταση προκύπτει πάντα μέσα από την συνειδητοποίηση του ποιοί είμαστε, κατάσταση που θα μας οδηγήσει στην γνώση).

το είδαμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου