Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Los Roques: Άλλο ένα μυστήριο νησιωτικό Τρίγωνο;


Πριν από την εξαφάνιση του σχεδιαστή μόδας Vittorio Missoni το όνομα Los Roques στους περισσότερους ήταν άγνωστο. Όμως, όταν στις 4 Ιανουαρίου το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ο διάσημος Ιταλός μαζί με τη σύζυγό του και άλλα δύο άτομα (συν το πλήρωμα) χάθηκε ξαφνικά πετώντας επάνω από την περιοχή των εξωτικών αυτών νησιών της Καραϊβικής (στα ανοιχτά των ακτών της Βενεζουέλας), κάποιοι θυμήθηκαν και άλλα μυστηριώδη συμβάντα που σχετίζονται με την περιοχή: 
Τουλάχιστον άλλα 15 μικρά αεροσκάφη συντρίφτηκαν, εξαφανίστηκαν ή εξέπεμψαν σήμα κινδύνου από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 έως σήμερα, καθώς πετούσαν επάνω από το ομώνυμο αρχιπέλαγος. Κάποιοι επίσης μιλούν για κακοσυντηρημένα αεροσκάφη που εκτελούν τα δρομολόγια Καράκας – Los Roques ή για πιθανότητα απαγωγής του πλούσιου σχεδιαστή.

Εξαφανίστηκαν μέσα στο σύννεφο;

Πρόσφατα παραδείγματα είναι ένα ατύχημα που συνέβη το 2008, όταν 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την πτώση του αεροσκάφους τους στη θάλασσα. Συντρίμμια δε βρέθηκαν, ενώ περισυλλέχθηκε μόνο το πτώμα του συγκυβερνήτη. Επίσης ένα μικρό αεροπλάνο με 9 επιβάτες κατέπεσε το 2009 – ευτυχώς όλοι οι επιβαίνοντες διασώθηκαν. Συμπτωματικά και τα δύο αεροσκάφη, όπως και εκείνο του Vittorio Missoni, επέστρεφαν από τα Los Roques στη Βενεζουέλα. Έτσι σύντομα όλοι άρχισαν να μιλούν για ένα νέο Τρίγωνο των Βερμούδων. Σύμφωνα με τη Guardian, ένας μάρτυρας ανέφερε ότι είδε το δικινητήριο αεροπλάνο στο οποίο επεβαινε ο αγνοουμένος Missoni να μπαίνει μέσα σε πυκνά σύννεφα – έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

Παρά τα σχεδόν 400 άτομα που έστειλε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας (συν η ειδική ιταλική ομάδα που κατέφθασε στο σημείο) για να ερευνήσουν με όλα τα δυνατά μέσα τη λύση του μυστηρίου, το μόνο που βρέθηκε μέχρι στιγμής στη θάλασσα ήταν ένα πτώμα που, σύμφωνα με τις αρχές, ανήκει σε αγνοούμενο ψαρά. Βέβαια μια πρόσθετη δυσκολία είναι το βάθος των νερών, που λίγο έξω από τα νησιά αγγίζει τα 2.000 μέτρα.

Ο πιο ιερός τόπος της Καραϊβικής



Το σύμπλεγμα των περίπου 350 νησιών και κοραλλιογενών νησίδων Los Roques, που διαφημίζονται ως (άλλος ένας) επίγειος παράδεισος, βρίσκεται 156 χιλιόμετρα βόρεια της Βενεζουέλας. Τα νησιά διαθέτουν όλες τις εξωτικές ειδυλλιακές ομορφιές: Σμαραγδένια νερά, λευκές αμμώδεις παραλίες, κοραλλιογενείς υφάλους, λαμπερά χρώματα, λιβάδια με μαγκρόβιες και μόνο το μεγαλύτερο από αυτά, το El Gran Roque, είναι πυκνοκατοικημένο. Το αρχιπέλαγος που τα περιβάλλει έχει αναγνωριστεί από το 1972 ως προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο λόγω της μεγάλης βιοποικιλότητάς του.


Τα νησιά υπήρξαν αγαπημένα καταφύγια των πειρατών. Κάποιοι από τους λαούς που τα κατοίκησαν (εδώ και περίπου 3.000 χρόνια, όπως εικάζεται) άφησαν πίσω τους μικρά τελετουργικά αγάλματα από πηλό που αναπαριστούν παράξενα, ιδιόμορφα πλάσματα, αρσενικού και θηλυκού γένους. Γι’ αυτό και ο τόπος χαρακτηρίζεται ως ο πιο ιερός της Καραϊβικής.

Παράνομο θέρετρο…

Σήμερα τα νησιά Los Roques είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα της Λατινικής Αμερικής διαθέτοντας ξενοδοχεία πέντε αστέρων, πολλές εξοχικές κατοικίες (αν και προστατευόμενη περιοχή), καθώς και πολυτελή σκάφη ελλιμενισμένα στις μαρίνες. Το 2011 ο Ούγκο Τσάβες είχε απειλήσει ότι θα κατασχέσει τις παράνομες ιδιοκτησίες και τα πλούσια σκάφη, ώστε να τα διαθέσει στην εργατική τάξη της Βενεζουέλας για τις διακοπές της. 

Golden Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου