Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Παιδιά και τηλεόραση


Αν θέλετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν όσο γρηγορότερα γίνεται την εξυπνάδα και το ταλέντο τους, κλείστε την τηλεόραση! Αυτό συστήνει μετά από εκτεταμένη έρευνά της η American Academy of Pediatrics (Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία), που εξέτασε το ρόλο της τηλεόρασης στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ψυχολογία και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού.

Οι εποχές, βέβαια, που ο γονιός νόμιζε ότι όσο πιο πολλή τηλεόραση βλέπει το παιδί του, τόσο πιο γρήγορα θα… ξυπνήσει, έχουν περάσει. Ολο και περισσότεροι γονείς καταλαβαίνουν ότι δεν είναι σωστό να… παρκάρουν τα παιδιά τους μπροστά από την οθόνη, ωστόσο οι οκτώ συμβουλές της AAP μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο σ’ αυτή τη δελεαστική, αλλά δύσκολη σχέση.



Καθόλου τηλεόραση ως την ηλικία των δύο ετών. Κάποιοι παιδίατροι ανεβάζουν, μάλιστα, τον πήχη και στα τρία χρόνια. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο παιδικός εγκέφαλος δεν μπορεί να επεξεργαστεί την αλληλουχία των εικόνων που βλέπει, μπερδεύεται και δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο να κατανοήσει τι συμβαίνει γύρω του. Το παιδί μένει σιωπηλό απλά διότι οι παραστάσεις αλλάζουν πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμένει.

Μάθετε το παιδί να πατάει το κόκκινο πλήκτρο στο τηλεκοντρόλ. Είναι ψυχολογικό περισσότερο παρά πρακτικό, αλλά πρέπει να του δείξετε ότι αυτό αποφασίζει για το τι θα δει και τι δεν θα δει και όχι εσείς. Το πάτημα του off και το… ξεμούδιασμα από τον καναπέ οφείλει να περάσει στο… DNA του.

Συγκεκριμένα προγράμματα. Αν έχετε παιδί σχολικής ηλικίας, καθίστε μαζί μία μέρα μ’ ένα περιοδικό τηλεοπτικών προγραμμάτων και αποφασίστε ποιες εκπομπές αξίζει να δείτε. Βάλτε το παιδί στη διαδικασία να επιλέξει, αλλά συζητήστε μαζί του για τις επιλογές του.

Η τηλεόραση ανοιχτή μόνο όταν πρέπει. Μην αφήνετε την τηλεόραση να παίζει «στο βρόντο», ειδικά κατά τη διάρκεια του φαγητού. Δώστε το καλό παράδειγμα και ανοίξτε την μόνο όταν θέλετε εσείς να παρακολουθήσετε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα.


Αν έχετε την τάση να… δελεάζετε το παιδί με λιχουδιές, μην του δίνετε τίποτα να φάει όσο παρακολουθεί τηλεόραση. Θα του γίνει συνήθεια που δύσκολα κόβεται. Είναι καλύτερο να του υποσχεθείτε την αγαπημένη του λιχουδιά όταν θα σβήσει την τηλεόραση και θα πάει στο δωμάτιό του να παίξει ή, ακόμα καλύτερα, θα παίξετε μαζί. Ετσι θα συνδέσει την απόλαυση της λιχουδιάς στο μυαλό του με το… off στο τηλεκοντρόλ.

Μείνετε μαζί με το παιδί και παρακολουθήστε το πρόγραμμα που βλέπει. Μην το αφήνετε ανεξέλεγκτο π.χ. στο σαλόνι. Θυμηθείτε ότι ακόμα και μικρά παιδιά έχουν υψηλή αντίληψη της τεχνολογίας και μπορούν κάλλιστα να αλλάξουν κανάλι.

Συζητήστε με το παιδί σας το πρόγραμμα που είδε. Τι του άρεσε περισσότερο; Ετσι θα μάθετε πολλά για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα. Και, κυρίως, ρωτήστε το αν τώρα που είδε το πρόγραμμα θεωρεί ότι θα περνούσε καλύτερα αν εκείνη την ώρα που σπατάλησε βλέποντας τηλεόραση ασχολούταν με κάτι άλλο…

Η τηλεόραση δεν είναι… ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά. Μη νομίζετε ότι επειδή κάθεστε μαζί στον καναπέ να δείτε μία σειρά ή ταινία αυτό προσμετράται στην… φροντίδα του παιδιού σας. Και κυρίως μην αφήνετε τα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση το βράδυ μαζί σας, επειδή νομίζετε ότι… δεν μπορούν να καταλάβουν το νόημα της σειράς ή της ταινίας.

το είδαμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου