Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Φτερουγίσματα στο στήθος; Ίσως φταίει το στρες



Έχεις φτερουγίσματα στο στήθος; Είναι συχνά παθολογικά συμπτώματα στον ελληνικό πληθυσμό, μας διαβεβαιώνει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη. Και εξηγεί τι τα προκαλεί:

«Οι ασθενείς αποδίδουν το σύμπτωμα στην καρδιά τους και αισθάνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι όταν την ακούν να χτυπά δυνατά ή να φτερουγίζει. Το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο μπορεί να είναι παροδικό ή συνεχές, να επιδεινώνεται από την αλλαγή στάσης του σώματος, κατά την άσκηση ή μετά το φαγητό.

Παρά το γεγονός ότι το αίσθημα παλμών μπορεί να προκαλείται από καρδιολογικά αίτια, στο 60% των περιστατικών τα αισθήματα φτερουγίσματος δεν είναι καρδιακής αιτιολογίας», επισημαίνει η γιατρός.

Τα αίτια των δυσάρεστων αυτών συμπτωμάτων είναι:

Παράγοντες της καθημερινότητας: Με πιο συχνούς το έντονο στρες και την υπερκόπωση.

Τοξικές ουσίες και φάρμακα: Η κοκαΐνη και το αλκοόλ είναι τυπικά παραδείγματα.

Καρδιακά αίτια: Οι αρρυθμίες και η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας.

Νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις εκτός της καρδιάς: Κάθε νόσημα ή παθολογική κατάσταση που δημιουργεί υπερδυναμική κυκλοφορία, μεταβάλλει το ορμονικό περιβάλλον του σώματος, προκαλεί νευροφυτική ευαισθησία ή αλλοιώσεις σε δομές που γειτνιάζουν με το μυοκάρδιο, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση αυτού του συμπτώματος. Εδώ υπάγονται και οι παθολογικές καταστάσεις του θωρακικού τοιχώματος, που συνοδεύονται από ακούσιες μυϊκές συσπάσεις. Τυπικά παραδείγματα είναι η εμμηνόπαυση, οι μάζες του μεσοθωρακίου, η συστηματική μαστοκυττάρωση.

Ψυχιατρικές διαταραχές: Ποικίλες ψυχιατρικές διαταραχές (π.χ. κρίση πανικού, αγοραφοβία) συνοδεύονται από φτερουγίσματα στο στήθος λόγω αυξημένης δραστηριοποίησης νευροφυτικών αντανακλαστικών.

Τα ευρήματα από την ορθή παθολογική ιατρική εξέταση έχουν κομβικό ρόλο στην εξατομικευμένη αξιολόγηση του ασθενούς, στον καθορισμό των εξετάσεων που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση και στην παροχή της σωστής θεραπείας.

το είδαμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου