Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Με μπίρα στη μάχη κατά διαβήτη και καρκίνου



Με μπίρα σχεδιάζουν οι επιστήμονες να «μεθάνε» στο μέλλον τον διαβήτη και τον καρκίνο. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ένα από τα κύρια συστατικά του ποτού περιέχει δραστικές ουσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πρωτοποριακών φαρμάκων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανακάλυψαν στον λυκίσκο, που αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μπίρας, πολύτιμα συστατικά, γνωστά ως άλφα οξέα. Είναι οι ουσίες που παράγονται κατά τη διαδικασία ζύμωσης του ποτού και ευθύνονται για την υπόπικρη γεύση του. Διαπιστώθηκε όμως ότι οι ουσίες αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν και τη βάση για νέα αντιδιαβητικά και αντικαρκινικά φάρμακα, αλλά και για θεραπείες για ορισμένες οργανικές φλεγμονές. Ακόμα, οι επιστήμονες δήλωσαν αισιόδοξοι ότι τα άλφα οξέα θα μπορούσαν να συμβάλλουν και στην απώλεια των περιττών κιλών.

Η ομάδα των Αμερικανών ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Γουέρνερ Καμίνσκι, επιχειρεί τώρα να κατανοήσει την ακριβή δομή αυτών των ουσιών. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούν μια διαδικασία γνωστή ως «κρυσταλλογραφία με ακτίνες Χ» και αναλύουν διεξοδικά οξέα άλφα και βήτα και ορισμένα παράγωγα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια ζύμωσης του λυκίσκου. Για τους ερευνητές είναι σημαντικό να υπάρξει απόλυτη κατανόηση της δομής αυτών των ουσιών και να διαπιστωθεί πώς αυτές αντιδρούν και αλληλεπιδρούν με άλλες ουσίες, έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στην παραγωγή νέων αποτελεσματικών φαρμάκων.

Οπως εξηγούν, η κατανόηση της δομής τους θα κρίνει αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο προς όφελος των ασθενών, αφού μία μικρή διαφορά στον αριθμό των ατόμων τους μπορεί να τα καταστήσει καταστροφικά για τον οργανισμό. Χαρακτηριστικά, οι συγγραφείς της σχετικής μελέτης ανέφεραν ως παράδειγμα την περίπτωση της θαλιδομήδης (γνωστό ηρεμιστικό και υπνωτικό φάρμακο), που όμως διαπιστώθηκε ότι μπορεί να επιφέρει σοβαρές παρενέργειες στο έμβρυο αν ληφθεί κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης. Και οι παρενέργειες αυτές αποδείχτηκε ότι σχετίζονται με τον λανθασμένο αριθμό των μορίων της.

Ετσι, λοιπόν, όλες οι έρευνες των επιστημόνων έχουν προσανατολιστεί τώρα στην εξακρίβωση της χημικής δομής των άλφα οξέων. Μόλις αυτή επιβεβαιωθεί, οι ερευνητές θα μπορέσουν να προχωρήσουν άμεσα στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

tampouloukia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου