Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Ταξίδι κατά την εγκυμοσύνη



Γενικά το ταξίδι με το αεροπλάνο μπορεί να θεωρείται ασφαλές κατά την εγκυμοσύνη, εφόσον δεν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι, για τους οποίους ο γυναικολόγος σου δεν επιτρέπει τη μετακίνηση (αιμορραγία, αιματώματα, επιπωματικός πλακούντας, προωρότητα, ανεπάρκεια τραχήλου κ.λπ.). Το ταξίδι με αεροπλάνο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, γιατί η μερική πίεση οξυγόνου είναι μειωμένη στην καμπίνα του αεροσκάφους. Συνεπώς, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης. Γι' αυτό, λοιπόν, οι έγκυες που έχουν προδιάθεση (για παράδειγμα, πάσχουν από δρεπανοκυτταρική αναιμία) ή έχουν διαγνωσθεί με θρομβοφιλία πρέπει να είναι προσεκτικές. Επιπλέον, σε έρευνα έχει βρεθεί ότι οι αεροσυνοδοί που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αποβολών πετούν περισσότερες από 74 ώρες το μήνα. Επομένως, το τυχαίο ταξίδι με το αεροπλάνο δεν επιφέρει αύξηση της πιθανότητας αποβολής. Είναι γεγονός όμως ότι οι έγκυες πρέπει να είναι προσεκτικές στον προγραμματισμό του ταξιδιού τους και να συμβουλεύονται το γυναικολόγο τους.

Σε γενικές γραμμές, ακολούθησε αυτές τις οδηγίες:

· Συμβουλεύσου το γυναικολόγο σου πριν ταξιδέψεις. Είναι πιθανό να χρειαστεί να επιδείξεις τη βεβαίωσή του στο αεροδρόμιο.

· Καλό είναι να αποφεύγεις το ταξίδι με αεροπλάνο πριν από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (14 εβδομάδες).

· Ελεγξε τους κανονισμούς της αεροπορικής εταιρείας σχετικά με την εγκυμοσύνη. Πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπουν την πτήση εάν είσαι άνω των 36 εβδομάδων.

· Προτίμησε προορισμούς, για τους οποίους δεν απαιτείται περαιτέρω εμβολιασμός για διάφορες παθήσεις.

· Διάλεξε μία άνετη θέση, κατά προτίμηση κοντά στο διάδρομο.

· Μην ξεχνάς να φοράς τη ζώνη ασφαλείας όσο κάθεσαι.

· Προσπάθησε να σηκώνεσαι από το κάθισμα κάθε 30 λεπτά και να κάνεις μία σύντομη βόλτα αν η πτήση έχει μεγάλη διάρκεια.

· Εφόσον χρειάζεται, φόρεσε ειδικές αντιθρομβωτικές κάλτσες.

· Φρόντισε να πίνεις άφθονο νερό πριν και κατά την πτήση.

myself.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου