Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Επίκτητα δερματικά προβλήματα στη βρεφική ηλικία



Ποια είναι τα συχνά δερματολογικά προβλήματα που εμφανίζουν τα βρέφη και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την αντιμετώπισή τους;

ΑΚΜΗ: Τα βρέφη εμφανίζουν, πολύ συχνά, ακμοειδές εξάνθημα λόγω των ορμονών της μητέρας τους. Συνήθως, πρόκειται για ήπια ακμή -μικρά βλατιδοφλυκταινίδια- που υποχωρούν σιγά-σιγά, από μόνα τους.


ΚΕΧΡΙΑ: Είναι λευκά μπιμπικάκια στην περιοχή της μύτης. Θορυβούν κάποιες μαμάδες, αν τύχει και τα προσέξουν, είναι, όμως, άνευ σημασίας και υποχωρούν από μόνα τους.


ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ: Είναι, ίσως, η πιο συχνή μορφή σμηγματορροικής δερματίτιδας. Σχεδόν όλα τα βρέφη εμφανίζουν τους πρώτους μήνες της ζωής τους κιτρινόφαια λέπια, στερεά προσκολλημένα στο τριχωτό της κεφαλής τους, τη λεγόμενη ΝΙΝΙΔΑ. Η αντιμετώπιση είναι αρκετά απλή: Η μαμά εφαρμόζει στο κεφαλάκι του μωρού ειδικό λαδάκι λίγο πριν το μπάνιο κι έτσι τα λέπια απομακρύνονται, πολύ εύκολα, με το λούσιμο. Η κατάσταση υποχωρεί αυτόματα, από μόνη της, σε κάποιους μήνες.


ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΣ ΕΚ ΣΠΑΡΓΑΝΩΝ: Οφείλεται στον ερεθισμό της γεννητικής περιοχής από τα ούρα και κόπρανα, λόγω της πάνας. Το μωρό έχει, αρχικά, κνησμό, ακόμη και πόνο, σε πιο προχωρημένη κατάσταση (σύγκαμμα), με έντονη ερυθρότητα και φλεγμονή της περιοχής. Πολλοί γονείς κάνουν το λάθος και πλένουν συχνά το μωρό τους, με αποτέλεσμα να χειροτερεύει η κατάστασή του, μια που μειώνουν κι άλλο τον ήδη μειωμένο δερματολιπιδικό φραγμό. Η αντιμετώπιση γίνεται με καλό, συχνό αερισμό της περιοχής (να αφήνουμε γυμνή την περιοχή όσο μπορούμε, πριν αλλάξουμε την πάνα), με συχνές αλλαγές της πάνας (να μη μένουν για πολύ καιρό τα τσίσα σε επαφή με το δερματάκι του μωρού), με χρήση κρεμών φραγμού και επουλωτικών κρεμών και, στις χειρότερες περιπτώσεις, με χρήση (με προσοχή και φειδώ) κορτιζονούχων και αντιμυκητισιακών αλοιφών (πιθανή επιμόλυνση με το μύκητα candida albicans).


ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΟ ΚΗΡΙΟ: Αποτελεί επιμόλυνση με σταφυλόκοκκο, με συχνή εντόπιση γύρω από τη μύτη και στα μάγουλα, αλλά και τα χέρια και πόδια. Ξεκινά, συνήθως, μετά από ξύσιμό ή μετά από τσίμπημα εντόμου, επιμολύνεται η περιοχή με σταφυλόκοκκο δέρματος και εμφανίζει κιτρινόφαια λέπια. Είναι έντονα μολυσματικό (μεταδίδεται από άτομο σε άτομο) και αντιμετωπίζεται με τοπικά αντισηπτικά, αντιβιοτικές αλοιφές και, σε επίμονες ή έκτεταμένες περιπτώσεις, με αντιβίωση από του στόματος.

Μυρτώ Σάββα (Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος)

http://mikroimegaloi.gr/content

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου