Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Cambridge: Ποια είναι η σχέση του διαβήτη τύπου 2 με την παχυσαρκία.;



Ποια είναι η σχέση του διαβήτη τύπου 2 με την παχυσαρκία.;

Ορισμός του διαβήτη τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 ορίζεται ως μια μεταβολική ανωμαλία που συνδυάζει :
• Ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης
• Αντίσταση στην ινσουλίνη è Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά απ’τον οργανισμό

Σας υπενθυμίζω πως η ινσουλίνη είναι ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθάει στην απορρόφηση της γλυκόζης από τα κύτταρα του σώματος για παραγωγή ενέργειας.
Σε αυτόν τον τύπο διαβήτη το πάγκρεας συνεχίζει να παράγει ινσουλίνη. Η ινσουλίνη όμως που παράγεται δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από τον οργανισμό είτε είναι ανεπαρκής. Έτσι λοιπόν έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με τον διαβήτη τύπου 1, δηλαδή την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, αρχικά μετά από κάποιο γεύμα και στη συνέχεια ακόμα και σε περίοδο νηστείας! Ωστόσο, η επιβίωση του ατόμου, σε αντίθεση με το διαβήτη τύπου 1 δεν εξαρτάται από την χορήγηση ινσουλίνης, γι' αυτό και ονομάζεται και "μη ινσουλινοεξαρτώμενος''.
Ο διαβήτης τύπου 2 λέγεται και διαβήτης των ενηλίκων και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εμφανίζεται κυρίως σε μεγαλύτερη ηλικία και κατά κανόνα σε άτομα άνω των 40 χρονών και συνηθέστερα σε ηλικία άνω των 55 ετών. Αποτελεί τη συχνότερη μορφή διαβήτη καθώς περίπου το 90-95% όλων των περιπτώσεων διαβήτη είναι μορφές διαβήτη τύπου 2.
Τα αίτια του διαβήτη τύπου 2
Η παχυσαρκία αποτελεί σαφή παράγοντα προδιάθεσης για διαβήτη τύπου 2, αφού σε ποσοστό 80% περίπου, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι παχύσαρκα.
Ο συγκεκριμένος διαβήτης μπορεί όμως να εμφανισθεί στον οποιονδήποτε. Αυτοί που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο είναι οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι, γυναίκες που έχουν εμφανίσει διαβήτη της εγκυμοσύνης, άτομα με ιστορικό διαβήτη στην οικογένειά τους και αυτοί που εμφανίζουν στοιχεία του μεταβολικού συνδρόμου (υπέρταση, αύξηση της περιμέτρου της κοιλιάς, διαταραχές των λιπιδίων του αίματος). Όσο προχωράει η ηλικία το σώμα μας γίνεται λιγότερο ανεκτικό στα σάκχαρα αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται κυρίως σε μεγάλες ηλικίες.

Από την παχυσαρκία στον διαβήτη τύπου 2
Όπως είπαμε και πιο πάνω η παχυσαρκία είναι η πρώτη αιτία διαβήτη τύπου 2. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε πως τα περιττά κιλά μπορούν να οδηγήσουν σε μια τέτοια ασθένεια;
Όλα ξεκινούν από την υπερβολική συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή περιφέρεια και όχι τόσο στους γοφούς (εμείς οι γυναίκες είμαστε πιο τυχερές εφόσον συνήθως έχουμε καμπύλες και όχι τόσο κοιλίτσα).

Το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία μας διότι «καλύπτει» όλα μας τα ζωτικά όργανα. Ένα από αυτά είναι και το πάγκρεας το οποίο πιέζεται κατά κάποιο τρόπο από το υπερβολικό λίπος και δυσλειτουργεί! Το περιττό λίπος δημιουργεί φλεγμονή στα κύτταρα του οργανισμού τα οποία δεν αναγνωρίζουν πλέον την ινσουλίνη έτσι εμφανίζεται μια αντίσταση στη δράση της. Προοδευτικά η έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας ,ενώ αρχικά είναι αυξημένη για να εξισορροπήσει τη μειωμένη δράση της, μειώνεται (λόγο υπερκόπωσης του παγκρέατος) με αποτέλεσμα την εμφάνιση ψηλού σακχάρου στο αίμα.
Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε περιληπτικά τη δημιουργία του διαβήτη.


Εφόσον, ο διαβήτης τύπου 2 προέρχεται κατά κύριο λόγο από την παχυσαρκία, μια περίοδος αυξημένης φυσικής δραστηριότητας και διατροφής μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή αυτού του ατόμου σε φυσιολογική ανοχή γλυκόζης (φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου)! Αυτό το κεφάλαιο θα το δούμε πιο αναλυτικά την επόμενη εβδομάδα.
Επιπτώσεις στην υγεία
Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο διαβήτης στον οργανισμό μας είναι πολύ σοβαρές και αυτό εξηγεί τις συχνές ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι διαβητικοί για να προλάβουν τυχόν χειρότερες συνέπειες. Κάποιες από αυτές είναι : οι ανωμαλίες στον αμφιβληστροειδή, στα νεύρα τα αγγεία και τις αρτηρίες, οι παθήσεις των νεφρών, οι καρδιοαγγειακές ασθένειες, η υψηλή πίεση αίματος και η αύξηση της οξείδωσης των κυττάρων!

Ντόρα Σιμιντζή
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Σύμβουλος διατροφής Cambridge Weight Plan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου